Over twee jaar, in december 2021, bestaat GKV honderd jaar. Dat is een mijlpaal, waar we als vereniging trots op mogen zijn. Er kan worden terug gekeken op een mooi verleden met veel hoogtepunten, maar helaas ook mindere periodes. Historisch besef van het GKV - verleden is mooi, maar het is ook nodig om vooruit te kijken. Waar staan we als GKV voor? Wat willen we uitstralen? Hoe zien we de toekomst van onze vereniging? Deze belangrijke vragen gaan alle leden, jong en oud, aan. Daarom meent het bestuur dat alle (ouders van) leden zoveel mogelijk betrokken moeten worden bij het nadenken over de toekomst van GKV. De beste gelegenheid om daarover met elkaar van gedachten te wisselen is de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze discussie kan dan gevoerd worden aan de hand van een concreet stuk. Het document dat jullie nu in handen hebben is opgesteld door het bestuur, en beoogt een visie te geven op de toekomst van GKV. Op de ALV van 16 oktober kunnen de leden hun mening over dit concept geven. Daarmee wordt dan het draagvlak van de hele vereniging verzekerd. Dat is nodig, omdat wij met z’n allen ons steentje zullen moeten bijdragen aan de toekomst van onze club. Vervolgens kan op basis van de input van de ALV de visie worden afgerond. Dat zal nog dit jaar gebeuren. Discussie over GKV’s toekomst kan via de jaarlijkse ALV, maar er kan ook gedacht worden aan een brainstormsessie.
Een visie voor meerdere jaren
Een visie wordt niet geschreven voor een korte periode, maar heeft betrekking op meer jaren. De vraag is dan voor hoe lang.Het is soms verleidelijk om te filosoferen over de verre toekomst. In de praktijk zijn er elk jaar veranderingen, die hun weerslag hebben op de doelstellingen die GKV in de visie heeft beschreven. Daarom is het beter om uit te gaan van een beperkte periode. Het bestuur gaat uit van drie jaar. De visie heeft dus betrekking op de jaren 2020-2022. De visie kent natuurlijk een bepaald ambitieniveau, maar moet ook realistisch en behapbaar zijn. Ook is het geen statisch document. Het bestuur wil jaarlijks met de leden in discussie gaan om te kijken op GKV nog op koers ligt, wat er aan doelen gerealiseerd is en of het verenigingsbeleid mogelijk op punten moet worden bijgesteld. Na een ALV/brainstorm kan de horizon dan ook een jaar verlegd worden. Eind volgend jaar zal dan ook een concept-visie 2021-2023 aan de ALV worden voorgelegd. Binnen het KNKV worden de clubs op allerlei manieren ondersteund via het programma ‘Vereniging Centraal’. Daarmee worden verenigingen o.a. geholpen om een strategische visie te ontwikkelen en uit te voeren. Het bestuur gaat bezien of GKV gebruik kan maken van deze externe expertise.
GKV als club
GKV is, zeker in het westen van ons land, een kleine vereniging. Momenteel heeft onze club ongeveer 100 leden. Klein is fijn, en heeft als voordeel dat de leden elkaar goed kennen, en een hechte groep kunnen vormen. Keerzijde is echter dat klein ook kwetsbaar is. Het kost moeite om teams te vullen en de pool waaruit geput kan worden voor vrijwilligers is bescheiden. Het bestuur meent daarom dat gestreefd moet worden naar een hoger ledental. Onze doelstelling is om in 2022 150 leden te hebben. Dit aantal is ook een steviger fundament om zelfstandig te kunnen blijven voortbestaan. In de afgelopen jaren is een behoorlijk aantal Haagse korfbalverenigingen gefuseerd, dan wel geliquideerd. GKV is daar tot op heden buiten gebleven, en wil nog steeds onafhankelijk blijven en daarmee ons unieke karakter bewaren. Dat vereist echter wel een steviger fundament. Daarom moet de verhoging van het ledental de hoogste prioriteit hebben. Ledenwinst is essentieel, maar ledenbehoud is niet minder belangrijk. Daarom moet er ook energie gestoken worden in het inventariseren van de wensen van leden. Indien daar (meer) mee rekening wordt gehouden, kan dit mogelijk het vertrek van leden voorkomen. Ook moet gekeken worden naar mogelijkheden om niet meer spelende leden toch aan de verenigingen te blijven binden, bv. via ‘senioren’korfbal/training. GKV is er dus voor jong en oud, van 4 tot AOW-gerechtigd.
Korfbal
Korfbal is een unieke sport. Het is de enige sport, waarin mannen en vrouwen gelijkwaardig in een team fungeren. Dat levert een bijzondere sfeer op, binnen de lijnen maar ook daar buiten op het veld en in de kantine. Korfbal is ook bij uitstek een familiesport. Het plezier staat bij onze vereniging voorop. Daarbij willen we dat onze leden hun favoriete sport beoefenen in een veilige omgeving.
GKV in de competitie
GKV is klein, en heeft daarom een bescheiden aantal teams, acht om precies te zijn (drie senioren en vijf jeugd). Met de ledenwinst waarop we mikken, willen we in elke leeftijdscategorie (F t/m A) minimaal één team te hebben. Om een goede doorstroom bij de jeugd te verzekeren, is het wenselijk om aan de onderkant bij de F-jes en E-tjes twee teams per categorie te hebben, en ook weer te beschikken over Kangoeroe-spelertjes. Voor de senioren is het doel om ten minste twee teams wedstrijdkorfbal te laten spelen, waarbij het 1e bij voorkeur structureel in de 2e klasse speelt.
De vrijwilligers
Vrijwilligers houden een vereniging draaiende. Op alle leden vanaf de B mag een beroep worden gedaan om zich in te spannen voor de vereniging, en naar zijn/haar mogelijkheden en achtergronden taken op zich te nemen. Daarbij geldt dat men op vrijwillige basis vrijwilliger is, maar indien men die verantwoordelijkheid oppakt is het niet meer vrijblijvend. Gelukkig maakt bij GKV een behoorlijk aantal leden zich als vrijwilliger verdienstelijk. Soms gaat het daarbij om ouders van jeugdleden. Vrijwilligers zijn kostbaar, en moeten daarom gekoesterd worden. Daarbij moet er ook gelet worden op de belasting van de vrijwilligers. Uitgangspunt is voor iedereen ongeveer een gelijke belasting. Dat betekent dat indien men voor een bepaalde taal veel activiteiten verricht men van andere taken (deels) vrijgesteld is. Daarnaast moet een uitbreiding van het ledental hand in hand gaan met meer vrijwilligers. Een wedstrijd kan niet zonder de scheidsrechter. Daarom zorgt GKV er voor dat er voldoende scheidsrechters beschikbaar zijn, zowel voor de ‘eigen’ als voor de voor het KNKV te fluiten wedstrijden. Spelers hebben op alle niveaus behoefte aan een goede training, en daarmee aan capabele trainers en begeleiders. De vereniging zorgt er voor dat elk team goede training/begeleiding krijgt. Ook zorgt GKV er voor dat scheidsrechters en trainers een goede interne begeleiding krijgen, en indien noodzakelijk (KNKV-)cursussen volgen.
De begunstigers
Leden zorgen voor een vaste stroom aan inkomsten. Dat geldt ook voor de kantine. Daarnaast kan een vereniging tegenwoordig niet meer zonder externe inkomsten. Bij GKV zijn er twee belangrijk: de Club van 50, alsmede de sponsoren die als compensatie voor hun financiële bijdrage shirt- en bordreclame krijgen. Goede contacten met beide is noodzakelijk voor een stabiele lange termijn-relatie. Daarom dienen deze regelmatig te worden betrokken bij de vereniging, bv. via uitnodigingen voor een hapje/drankje op een wedstrijddag.
GKV is meer dan korfbal
Van origine is GKV een korfbalclub. Het fraaie terrein aan de Bezuidenhoutseweg is echter zo groot dat er meer activiteiten kunnen plaats vinden. De vereniging zet dan ook in op een breder aanbod dan korfbal alleen. Zo maakt o.a. de handboogvereniging gebruik van ons grasveld. Ook wordt gestart met Seniorenfit, waarbij 55+-ers uitgedaagd worden om aan een fitness-toestel en met verschillende hulpmiddelen de conditie (weer) op peil te brengen en te houden. Waar mogelijk worden meer activiteiten op het veld aangeboden. Daarmee krijgen veld en kantine een multifunctioneel karakter.
De accommodatie
Een clubhuis moet de plek zijn waar de leden graag komen, een tweede huiskamer. De leden moeten zich daar verbonden met elkaar voelen. Het vormt een belangrijk deel van de identiteit van een club. Het huidige clubhuis staat er al een respectabel aantal jaren. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de kantine, waarvan GKV zelf eigenaar is, in goede staat te houden. Daarbij is blijvend behoefte aan mankracht, het liefst van (ouders van) GKV-ers, om herstelwerk te doen. Ideaal zou zijn om een nieuw clubhuis te (laten) bouwen. Gezien de hoge kosten, die daarmee gemoeid zijn, is dat voorlopig toekomstmuziek. De focus moet voorlopig liggen op het versterken van de vereniging, met name via meer leden. In het aanbod van voedsel en drank streeft de vereniging een zo gezond mogelijke sportomgeving na.
GKV in de wijk
Onze vereniging ligt in het Bezuidenhout. Op het veld spelen we op de Bezuidenhoutseweg, aan de rand van het bos en vlakbij het Koninklijke Huis ten Bosch. In de zaal is sporthal Overbosch onze thuisbasis. We moeten proberen om onze positie in de wijk te versterken. Meer zichtbaarheid in de wijk kan via reclame op bv. scholen, wijkcentra, bibliotheek en winkelcentra. Daarbij moeten de PR-commissie en de Jeugd Sport Coördinator een belangrijke rol spelen. Dat levert, naast naamsbekendheid, hopelijk ook nieuwe leden en extra gebruik van de kantine op.
GKV 100 jaar
In 2021 vieren wij ons eeuwfeest. Op korte termijn moet er worden begonnen met het voorbereiden van de daarbij behorende activiteiten in het jubileumjaar.
1250 Loten
€ 3.000,00
Deze actie is afgelopen