Het ontstaan van GKV

“Komt allen om 15.30 uur naar lokaal 3A. We gaan een korfbalclub oprichten!”. Dat is min of meer de oproep die de leerlingen van Gymnasium Haganum in 1921 lazen. Het was de eerste bijeenkomst die leidde tot de oprichting van GKV.

De leerlingen van het Gymnasium Haganum hadden in 1921 net de laatste golf van de Spaanse Griep achter de rug, terwijl de Eerste Wereldoorlog ook nog maar drie jaar geleden was. In 1921 wordt voor het eerst een vaccin gebruikt tegen tuberculose en het hormoon insuline wordt ontdekt. Wilhelmina was toen koningin der Nederlanden en Hitler wordt gekozen tot leider van het NSDAP. Griekenland en Turkije waren nog in oorlog. Een maand voor de oprichting, 6 november 1921, was er een flinke storm geweest in Den Haag. Er zijn nog steeds beelden te vinden van de schade destijds.

 

Het idee om een korfbalvereniging op te richten is spontaan ontstaan tijdens het “vrije kwartier”. Vier vrienden uit de vijfde klas liepen die ochtend op de binnenplaats van Gymnasium Haganum. Charles van Isterdael, toen 18 jaar jong, vertelde zijn vrienden dat hij van plan was om lid te worden van de korfbalvereniging van de Hogereburgerschool (H.B.S.). Hierop stelde Nico Polak hardop de legendarische vraag: "Waarom richten we zelf geen club op voor het Haganum?". 

Charles van Isterdael
Charles van Isterdael

 

In 1920 was Nico Polak, samen met twee andere leerlingen, verhuisd van het Amsterdamse Gymnasium naar het Haagse Gymnasium Haganum. In Amsterdam was hij lid geweest van Amsterdamse Gymnasiasten Korfbalvereeniging “Nausikaä” (A.G.K.V. “Nausikaä”). Vol enthousiastme vertelde Nico zijn vrienden over zijn vereniging in Amsterdam. Nausikaä werd als voorbeeld genomen voor hoe de Haagse vereniging zou moeten worden. Nausikaä had in hun eerste jaar G.K.V. gehete en Nico kreeg bij zijn vrienden voor elkaar om hun vereniging, als eerbetoon, ook G.K.V. te noemen.

 

Het was niet geheel toevallig om juist op dit moment na te denken over een eigen korfbalvereniging voor Haganum. Haganum had zojuist de beschikking gekregen over een klein pleintje waar gesport kon worden. Tijdens de gymnastiekuren werd daar sinds enige tijd gekorfbald. Korfbal bestond sinds 1902 en werd als sport in Nederland steeds populairder.

 

Charles van Isterdael
De ingang van Gymnasium Haganum

Met toestemming van de rector werd er een vergadering bijeen geroepen. Naast de vier vrienden verschenen er nog twee dames uit de vijfde klas; Jo van Limborch van der Meersch en Catta Hazelhof. De overige aanwezigen waren allemaal eersteklassers. In totaal waren er zo’n 16 jongeren aanwezig. Het succes was niet overgroot, maar men gaf de moed niet op. Er werd besloten om een vereniging op te richten onder de naam Gymnasiasten Korfbal Vereeniging. Uit de aanwezigen werd een bestuur gekozen; Nico Polak werd voorzitter, Charles van Isterdael werd secretaris en Bart Dufour werd commissaris van materiaal. Het bestuur begon met het ophangen van posters in het gebouw. Dit was niet zonder succes. Binnen een paar dagen bestond GKV uit zo’n 70 leden.

Alsjeblieft, een kadootje..!

Alle leden die wedstrijden spelen krijgen binnenkort een échte GKV-bidon!

Feliciteer GKV

Wil je GKV feliciteren? Stuur je tekst, foto of filmpje door via info@gkvdenhaag.nl of door een app te sturen naar 06 17 34 71 86.

Nieuw clubhuis

0 Stenen

2000 Stenen

€ 0,00

€ 100.000,00